Error message

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in include_once() (line 1369 of /kunden/355211_36119/rp-hosting/1025/14/ruebsam.de/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /kunden/355211_36119/rp-hosting/1025/14/ruebsam.de/includes/menu.inc).

R+S program integracije

Od prvih koraka u Bosni do otpočinjanja sa radom u Nemačkoj

Putem programa integracije, koji se sastoji iz dve faze, R+S priprema nove kolege iz Bosne i Hercegovine intenzivno za život i rad u Nemačkoj.

Prvu fazu programa čine poludnevna nastava nemačkog jezika i poludnevna stručna nastava u moderno opremljenoj nastavnoj radionici po standardima R+S. Kvalifikovana radna snaga iz Bosne i Hercegovine će prolaziti obuku u sferi energetske tehnike i tehnike opremanja zgrada, ali i u sferi bezbednosne tehnike i tehnike prenosa podataka prema nemačkim standardima, što sve zajedno predstavlja optimalnu i individualnu pripremu kvalifikovane radne snage za njeno radno angažovanje u Nemačkoj.

Druga faza počinje direktno sa radom u operativnoj jedinici R+S. Pre toga R+S organizuje put radnika za Nemačku i pruža novim kolegama neophodnu pomoć pri rešavanju svih birokratskih pitanja. Nakon toga sledi pohađanje kurseva za produbljivanje znanja jezika, upoznavanje sa sistemom vrednosti i kulturom Nemačke, kao i pohađanje dodatnih tehničkih kurseva u internoj organizaciji preduzeća.

Ako polaznici već poseduju znanje nemačkog jezika i ako su upoznati sa nemačkim standardima u oblasti elektrotehnike, oni se naravno odmah mogu uključiti u drugu fazu programa integracije. Ova ponuda se posebno odnosi na radnike iz Bosne i Hercegovine koji su već zaposleni u Nemačkoj i koji traže nove atraktivne profesionalne izazove.

Kompletan program integracije koncipiran je tako da traje više meseci  - naime, i naknadni dolazak porodica, kao i njihov proces integracije predstavljaju nezaobilazan korak ka uspešnoj realizaciji R+S modela.

MI, međutim, pružamo podršku kvalifikovanim radnicima i nakon uspešnog profesionalnog starta na nemačkom tržištu rada, i to u vidu:

  • pomoći prilikom pronalaženja stana;
  • podrške prilikom obavljanja svih birokratskih formalnosti - počev od podnošenja prijave u Službi za prijavu boravka, preko podnošenja zahteva za telefonski priključak, pa sve do izdavanja vozačke dozvole Evropske Unije, koja će Vam biti neophodna najkasnije nakon šest meseci;
  • zajedničkih sportskih aktivnosti i razgovora sa lokalnim "mentorima"